Yoga en meditatie

Wat is yoga?

Yoga is een tijdloze, praktische wetenschap die zich gedurende duizenden jaren ontwikkeld heeft en zich bezighoudt met het fysieke, morele, mentale en spirituele welzijn van de mens als geheel. De beoefening van Yoga ontwikkelt een fundamenteel gevoel voor maat en verhouding. We worden teruggeworpen op ons eigen lichaam, ons eerste instrument, en leren het op zodanige wijze te bespelen dat we er een maximum aan weerklank en harmonie aan ontlokken.

Uithoudingsvermogen wordt verworven door verschillende Yoga-houdingen minutenlang vol te houden, kalmte door rustige consequente ademhaling en uitzetten van de longen. Gevoel voor samenhang en universaliteit vloeien voort uit de kennis van de onvermijdelijke afwisseling van spanning en ontspanning.

Hoe pas ik dit toe?

De innerlijke groei begint bij jezelf, met Yoga en meditatie. Ik geef Yoga lessen gericht op het lichamelijke (Hatha Yoga) en op de geest (Raja Yoga). Dit wordt ook wel Yang Yoga genoemd. Lichaam en geest zijn verbonden met elkaar. Ik werk vanuit de Asana’s (de houdingen), deze zijn in de loop van de eeuwen ontwikkeld met de bedoeling om elke spier, zenuw en klier in het lichaam te ontwikkelen.

Ik geef ook Yin Yoga lessen. Yin Yoga is een langzame yogastijl waarin de houdingen voor een langere periode worden aangehouden – 5 minuten is niet uitzonderlijk. Terwijl de houdingen langdurig worden volgehouden vertelt de leraar over de achtergronden en de filosofie in het algemeen en de werking van de yin houdingen op botten, pezen, weefsels en spieren in het bijzonder.

Door beoefening van de houdingen uit de Yoga wordt het lichaam geheeld en soepeler gemaakt en wordt ook de geest getraind. De houdingen zorgen voor een goede lichamelijke gesteldheid, een krachtig en elastisch lichaam zonder stijve spieren en zonder kwalen.

De filosofie van de Yoga is gebaseerd op het achtvoudige pad van Patanjali. Tijdens de lessen worden de Sutra’s van Patanjali besproken zodat deze ook beoefend kunnen worden in het dagelijks leven. Door de Yoga te gaan leven.

De lessen duren anderhalf uur, waarbij het laatste half uur bestaat uit ontspanning- en meditatie oefeningen en wij sluiten altijd af met een kopje thee. De groepen bestaan uit maximaal 12 personen, waardoor veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding.